Walne zebranie członków POSK-u

Informujemy, że najbliższe Walne Zebranie członków POSK-u odbędzie się 9 listopada 2024.

Przypominamy, że termin nadsyłania kandydatur na Przewodniczącego POSK i do Rady POSK upływa w środę, 25 września 2024.

WALNE ZEBRANIE CZŁONKÓW POSK-u

Zgodnie ze Statutem i Regulaminem Polskiego Ośrodka Społeczno-Kulturalnego, czyli POSK-u, członkowie spotykają się raz w roku, żeby przyjąć sprawozdanie ustępującego Zarządu POSK-u oraz dokonać wyboru władz na kolejną kadencję. Członkowie, których obecnie jest ponad dwa tysiące, wybiorą Przewodniczącego, członków Rady oraz członków Komisji Rewizyjnej.

Tegoroczne Walne Zebranie zacznie się 9 listopada 2024 o godz. 11:00 w Teatrze POSK, a rejestracja uczestników rozpocznie się od godz. 9:30 i potrwa do godz. 12:00. Nie można się zarejestrować po godz. 12:00.

Zgłoszenia kandydatów

PRZEWODNICZĄCY

Podczas Walnego Zebrania członkowie wybierać będą Przewodniczącego POSK-u. Do 25 września kandydaci mogą się zgłosić na specjalnie do tego przygotowanych formularzach dostępnych na stronie internetowej www.posk.org.

Na Przewodniczącego POSK-u mogą się zgłosić tylko te osoby, które mają doświadczenie, ponieważ zasiadali w Radzie POSK-u przez co najmniej dwa lata. Następnie kandydaci przedstawią swój program oraz umieszczą życiorys do druku w broszurze pt. „Informacje na Walne Zebranie POSK”.

Podczas Walnego Zebrania lista kandydatów na Przewodniczącego będzie zamknięta; oznacza to, że w czasie trwania zebrania nie będzie można dokonać zgłoszenia innych kandydatów.

RADA

Na członków Rady – do 25 września – może się zgłosić dowolna liczba kandydatów, spośród których można wybrać w tym roku jedenaście osób. Każdy z kandydatów musi uzyskać rekomendację przez dwóch członków POSK-u, czyli sponsorów.

Wszyscy głosujący mogą zapoznać się z nazwiskami kandydatów oraz ich notami biograficznymi umieszczonymi w broszurze pt. „Informacje na Walne Zebranie POSK”. W przypadku osób, które podchodzą do reelekcji dodatkowo zamieszczane są tam informacje o obecności dotychczasowych członków na posiedzeniach Rady w ciągu całej kadencji. Także umieszczane są tam nazwiska sponsorów, którzy te kandydatury poparli.

Podczas Walnego Zebrania lista kandydatów do Rady ostatecznie będą zamknięta; oznacza to, że w czasie trwania zebrania nie będzie można dokonać zgłoszenia innych kandydatów.

KOMISJA REWIZYJNA

Zgłoszenia na członków Komisji Rewizyjnej powinny obejmować osoby, które uważają, że posiadają kwalifikacje, aby móc do niej kandydować. Zgodnie ze Statutem do Komisji Rewizyjnej można wybrać co najmniej trzy osoby, ale nie więcej niż pięć. W broszurze pt. „Informacje na Walne Zebranie POSK” można zapoznać się z notami biograficznymi tych kandydatów wraz z uzasadnieniem ich kompetencji w tym zakresie.

Zgodnie ze Statutem, jeżeli zgłoszenia na Komisję Rewizyjną obejmą niewystarczającą ilość kandydatów, będzie można uzupełnić listę podczas Walnego Zebrania pod następującymi warunkami: nominowany kandydat osobiście pojawi się na Walnym Zebraniu; będzie zgłoszony przez osobę obecną na posiedzeniu i poparty przez dwie inne obecne tam osoby.

Zasady głosowania

Osoby, które zechcą uczestniczyć w zebraniu poprzez łącza internetowe (platformę ZOOM), mogą zostać obserwatorami i uczestnikami samej dyskusji. W tym wypadku jednak NIE MOGĄ WZIĄĆ UDZIAŁU W GŁOSOWANIU! Oznacza to, że mogą oddać swój głos jedynie poprzez pełnomocnictwo (PROXY). Pełnomocnictwo musi zostać wcześniej wypełnione i dostarczone do sekretariatu POSK-u. W ten sposób Proxy upoważni inną osobę do głosowania w jej imieniu. Osoba ta podczas głosowania musi być obecna na zebraniu w POSK-u.

Przed zebraniem POSK roześle wszystkim członkom informacje dotyczące Walnego Zebrania (59 Annual General Meeting), „Wiadomości POSK-u” wraz z broszurą pt. „Informacje na Walne Zebranie POSK” zawierającą instrukcje, listy kandydatów i ich noty biograficzne, raport finansowy z działalności POSK-u, wliczając w to raport audytorów, zaproponowane wnioski, protokół poprzedniego walnego zebrania oraz aktualne wzory formularzy.

Każdy z przybyłych członków na zebranie otrzyma listę do głosowania, na której w porządku alfabetycznym pojawią się nazwiska kandydatów na PRZEWODNICZĄCEGO. Zadaniem głosującego będzie postawienie krzyżyka obok nazwiska wybranego kandydata. Można głosować tylko na jedną osobę.

Każdy głosujący na członków RADY stawia krzyżyk przy nazwiskach wybranych osób zaznaczając maksymalnie jedenaście nazwisk. Zaznaczenie większej ilości spowoduje unieważnienie głosu.

Podobnie jak do Rady odbędzie się głosowanie na członków KOMISJI REWIZYJNEJ poprzez postawienie krzyżyka przy nazwiskach wybranych przez siebie osób.

Zapraszamy wszystkich członków POSK-u na Walne Zebranie. To jest niezwykła okazja dla każdego, kto chciałby mieć wpływ na zarządzanie tak ważną instytucją, jaką jest Polski Ośrodek Społeczno-Kulturalny w Londynie.

Chairman

dr Marek Laskiewicz